Οι υπόγειες πόλεις των αστέγων

By Balafara Hunter - Tuesday, August 31, 2010 No Comments

Η ζωή στις πόλεις είναι σκληρή. Και σε μια πολυάσχολη, ανελέητη πόλη, τι δυνατότητες έχει ένας άστεγος να επιβιώσει; Ελάχιστες. Γι' αυτό ζει υπόγεια! Εκεί που ούτε η αστυνομία, ούτε κάποιος άλλος μπορεί να τον ενοχλήσει. Ίσως μόνο οι αρουραίοι...

Που κρύβονται;
Κάτω από τα καζίνο και τα λαμπερά φώτα νέον, του Λας Βέγκας, βρίσκεται ένας λαβύρινθος από σήραγγες, που αρχικά είχαν κατασκευαστεί για να προστατεύσουν την πόλη από τις πλημμύρες. Τώρα έχουν γίνει ένα μέρος όπου οι άστεγοι προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να πληρώνουν νοίκι.


Υπάρχουν πάνω από 200 μίλια με σήραγγες κάτω από την πόλη. Ένα ταξίδι σ' αυτές αποκαλύπτει ένα τεράστιο δίκτυο από καταφύγια αστέγων. Και δεν πρόκειται για καταφύγια με χαρτόκουτα. Μερικά μοιάζουν με αρκετά εξελιγμένα σπίτια.


Η Νέα Υόρκη έχει επίσης ένα εγκαταλειμμένο σύστημα με σήραγγες όπου είχαν βρει καταφύγιο οι άστεγοι. Το Freedom Tunnel της AmTrak, κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1930, αλλά επειδή δεν εξυπηρετούσε τον πραγματικό σκοπό για τον οποίο έγινε, γρήγορα εγκαταλείφθηκε.


Για πάνω από 30 χρόνια χρησιμοποιήθηκε από τεράστιες ομάδες αστέγων (φυλές των hobo). Αλλά δεν ήταν ένα μέρος μόνο για να κοιμηθούν. Στις σήραγγες αυτές δημιουργήθηκαν πολύπλοκες κοινωνίες με δημάρχους και περίτεχνες κοινωνικές δομές. Ήταν τόσο ευρηματικοί που έπαιρναν πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια από την πόλη και έχτισαν έτσι από το μηδέν μια υπόγεια πόλη με πολυώροφα κτίρια.

Αυτές οι "φυλές" αποτέλεσαν έμπνευση για ένα βιβλίο και ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Dark Days". Το Freedom Tunnel εκκενώθηκε τελικά από την AmTrak.


Πηγή: cracked.com, abcnews

No Comment to " Οι υπόγειες πόλεις των αστέγων "