Dispatchwork: Κλείνοντας "πληγές" με Lego

By Balafara Hunter - Thursday, March 11, 2010 No Comments
Η αντίθεση των μονόχρωμων πέτρινων κτιρίων που καταρρέουν, με τα μικρά πολύχρωμα πλαστικά τουβλάκια είναι ιδιαίτερα έντονη στο Βερολίνο, όπου αποδεικτικά στοιχεία για την φρίκη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου είναι ακόμη ορατά σε ρωγμές και τρύπες από σφαίρες.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Jan Vormann, "μπαλώνει" ζημιές σε παλαιά κτίρια σε όλο τον κόσμο, με τουβλάκια Lego.

Ο Vormann προσπαθεί να δώσει στο Βερολίνο μια "νέα ζωή" - έστω προσωρινά και συμβολικά – χρησιμοποιώντας μια αμφιλεγόμενη αντιπαράθεση του νέου με το παλιό με τη βοήθεια περαστικών που σταματούν για να βοηθήσουν.

Berlin, Germany

Από μικρά παιδιά μέχρι και ηλικιωμένοι, βοηθούν τον καλλιτέχνη να τοποθετήσει μικρά τουβλάκια στις ρωγμές του Πανεπιστημίου Humboldt, που στην διάρκεια του πολέμου είχε μετατραπεί σε εκπαιδευτικό ίδρυμα των Ναζί, όπως όλα τα γερμανικά πανεπιστήμια.

Arnsberg, Germany

"Το Βερολίνο είναι η πόλη όπου ζω τώρα. Σκέφτηκα ότι θα ήταν διασκεδαστικό να το κάνουμε εδώ, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική αξία των τειχών, πάνω στα οποία το αποτύπωμα των δύσκολων χρόνων φαίνεται μέχρι σήμερα" είπε ο Vormann στο HalogenLife.

Quito, Ecuador

"Όσον αφορά τη συνέχιση του έργου, θέλω να "επισκευάσω" κάθε σπασμένο τοίχο σε όλο τον κόσμο. Γιατί όχι; Νομίζω ότι είναι μια διασκεδαστική προσέγγιση για να καταλάβουμε την φθορά που φέρνει ο χρόνος".

New York, USA

"Επίσης, αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα στο μυαλό των ανθρώπων. Όσο τα παιδιά παίζουν, οι ενήλικες χτίζουν "τοίχους". Κι αυτοί οι "τοίχοι" πέφτουν. Ας τους "μπαλώσουμε" με χρωματιστά πλαστικά τουβλάκια. Η ζωή είναι σοβαρή, έτσι το να μπορείς να παίζεις είναι πολύ σημαντικό".

St. Petersburg, Russia
Belgrade, Serbia
Tel Aviv, Israel

Οι οπαδοί του Dispatchwork project, κάνουν το ίδιο σε χώρες όπως η Ρωσία, η Σερβία, το Ισραήλ, η Ολλανδία, ο Ισημερινός, οι ΗΠΑ.

Amsterdam, Netherlands

Πηγή: www.dispatchwork.info, weburbanist.com

No Comment to " Dispatchwork: Κλείνοντας "πληγές" με Lego "