Τα κόλλυβα με 13% ή με 23% ΦΠΑ;

By Balafara Hunter - Friday, October 7, 2011 No Comments
Όταν επιβάλλεις νέους φόρους ή αυξάνεις τους υφιστάμενους σε εβδομαδιαία βάση, είναι σίγουρο ότι θα καταλήξεις να κάνεις καραγκιοζιλίκια.

Μετά λοιπόν την επιβολή ΦΠΑ 23% στα είδη που πωλούνται σε καταστήματα εστίασης, ήρθε και η εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών για να επιβεβαιώσει ότι ο Καραγκιόζης είναι Αθάνατος.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε για να πληρώσετε ΦΠΑ 13% και όχι 23%, αν έχετε το θράσος να φάτε μια τυρόπιτα;

ΟΔΗΓΙΕΣ αποφυγής ΦΠΑ 23%
Αγοράζουμε προϊόντα με ανθεκτική συσκευασία και τα τρώμε κρύα. Σε καμία περίπτωση δεν αγοράζουμε προϊόντα που δεν είναι συσκευασμένα και δεν αφήνουμε τον καταστηματάρχη να μας τα ψήσει ή να τα ζεστάνει.

Αν πάμε διακοπές (…λέμε τώρα), κλείνουμε το δωμάτιο ξεροσφύρι. Αν κάνουμε το λάθος και το κλείσουμε με πρωινό, ζητάμε ευγενικά από τη ρεσεψιόν να μας το βάλει σε μια σακούλα και το τρώμε στο δρόμο. Επίσης ξεχνάμε το room service.

Οτιδήποτε αγοράσουμε από εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, ταχυφαγεία, καφετέριες, αναψυκτήρια, κυλικεία κλπ. Το τρώμε ΕΚΤΟΣ του καταστήματος. Προσοχή!!! Μην σας ξεγελούν τα παγκάκια που μπορεί να βρίσκονται έξω από τα καταστήματα. Μπορεί να ανήκουν σ’ αυτά και να μην είναι δημόσια. Για να είμαστε σίγουροι απομακρυνόμαστε και δεν έχουμε κατάστημα σε ακτίνα τουλάχιστον 100 μέτρων πριν βάλουμε την πρώτη μπουκιά.

Αν κάνουμε παραγγελία για το σπίτι δηλώνουμε σαφώς ότι θέλουμε να είναι ΠΑΚΕΤΟ και δεν ανοίγουμε την πόρτα αν δεν το δούμε από το ματάκι. Οι κυρίες να ξεχάσουν τα σαλιαρίσματα με το delivey boy. Θα θεωρηθεί σερβίρισμα του περιεχομένου του πακέτου και θα πληρώσουν ΦΠΑ 23%.

Αν σκέφτεστε να παντρευτείτε, ΔΕΝ κάνετε τραπέζι μετά από το μυστήριο αλλά δίνετε στους καλεσμένους σας το φαγητό σε τάπερ. Και εδώ χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί. Τα τάπερ πρέπει να είναι δικά τους και να σερβιριστούν μόνοι τους. Εσείς ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τη βάπτιση. (Για τις μπομπονιέρες δεν υπάρχει διευκρίνιση στην εγκύκλιο).

Τώρα το δύσκολο είναι τι γίνεται στις κηδείες. Αν δεν θέλετε να επιβαρύνετε την οικογένεια του εκλιπόντος, με τον αυξημένο ΦΠΑ, πάρτε τα κόλλυβα σε σακουλάκι και φάτε τα αμέσως σε υπαίθριο χώρο. ΜΗΝ καθίσετε πουθενά ούτε σε καρέκλα ούτε σε παγκάκι.

Και τέλος ένα μικρό τρικ για μειωμένο ΦΠΑ, μέσα στο κατάστημα:
Αν αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν, (για παράδειγμα μια τυρόπιτα), που φτιάχνεται με σφολιάτα, ρωτήστε να μάθετε τα συστατικά. Αν σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία, δαγκώστε μια μπουκιά, πείτε στον καταστηματάρχη ότι σας φαίνεται αρκετά γλυκό και απαιτήστε να πληρώσετε ΦΠΑ 13%. Ούτως ή άλλως η αίσθηση της γεύσης είναι υποκειμενική και δεν κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε για εξαπάτηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος αν το αντίδωρο που προσφέρεται στις εκκλησίες θα χρεώνεται με ΦΠΑ 23%. Γιατί στη χώρα του Παραλόγου που ανθεί η Τέχνη του Τσίρκου, μόνο αυτό δεν έχουμε δει.

No Comment to " Τα κόλλυβα με 13% ή με 23% ΦΠΑ; "