Assange: Ο άνθρωπος του Wikileaks

By Balafara Hunter - Tuesday, November 30, 2010 No Comments

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, λίγοι άνθρωποι γνώριζαν ποιος είναι ο Julian Paul Assange. Όλοι όμως γνώριζαν τον Wikileaks, τον άνθρωπο που κινεί τα νήματα του αποκαλυπτικού ιστότοπου και ο οποίος τα τελευταία 24ωρα προκαλεί εφιάλτες στις κυβερνήσεις όλου του πλανήτη!

Ο 39χρονος Αυστραλός ακτιβιστής του διαδικτύου αρνείται τον τίτλο του ιδρυτή του Wikileaks και λέει ότι απλώς είναι ο εκπρόσωπος και αρχισυντάκτης του, ο οποίος μάλιστα δουλεύει αμισθί! Πριν ιδρύσει τον ιστότοπο των αποκαλύψεων που έδωσε στη δημοσιότητα εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και ντοκουμέντα, το 2006, ο Julian σπούδαζε φυσική και μαθηματικά, ήταν χάκερ και προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ζει νομαδικά όπως έχει πει ο ίδιος, δηλαδή αλλάζει συχνά χώρα διαμονής για λόγους ασφαλείας. Μέχρι τώρα έχει ζήσει μεταξύ άλλων στην Κένυα, την Αυστραλία, την Τανζανία και την Ισλανδία. Ωστόσο από τα παιδικά του χρόνια έχει μάθει να κρύβεται. Η μητέρα του είχε πάρει αυτόν και τον ετεροθαλή αδερφό του και είχαν φύγει για να μην της πάρουν το δεύτερο παιδί που είχε αποκτήσει από το δεύτερο γάμο της με έναν τύπο από τη new age ομάδα της Anne Hamilton-Byrne. Οι τρεις τους κρύβονταν για πέντε χρόνια! Ο Assange μετακόμισε δεκάδες φορές, συχνά άλλαζε σχολείο και πανεπιστήμιο.

Δίνει σπανίως συνεντεύξεις Τύπου κι αυτές αφορούν την ελευθερία του Τύπου. Ασχολείται με την ερευνητική δημοσιογραφία και έχει κερδίσει πλήθος βραβείων για τα δημοσιογραφικά του επιτεύγματα. Περιγράφει τον εαυτό του ως αυτοδίδακτο σε πολλούς τομείς, ενώ στο βιογραφικό του σημειώνει ότι έχει σπουδάσει επίσης φιλοσοφία και νευρολογία.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, ήταν μέλος οργάνωσης χάκερ με το όνομα «International Subversives» και το κωδικό όνομα ήταν «Mendax». Το 1991, οι αρχές της Μελβούρνης εισέβαλαν στο σπίτι του, ψάχνοντας στοιχεία για να τον φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης επειδή είχε καταφέρει να «μπει» στους υπολογιστές αυστραλιανού πανεπιστημίου, της καναδικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Nortel και άλλων δημόσιων οργανισμών. Ένα χρόνο αργότερα ομολόγησε την ενοχή του και αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο 2.100 δολαρίων Αυστραλίας.

Το 1991 χώρισε από τη σύντροφο και μητέρα του γιου του. Η τελευταία πήρε το παιδί κι έφυγε, με αποτέλεσμα να την ψάχνει για να πάρει τη κηδεμονία του.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 ψηφίστηκε ως μία «Από τις 50 Προσωπικότητες με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως το 2010» από τους αναγνώστες του περιοδικού New Statesman. Αυτό το μήνα βρισκόταν στην πρώτη θέση δημοσκόπησης του περιοδικού Time για τον «άνθρωπο της χρονιάς».

Ωστόσο, ο Julian Assange αν και έχει καταφέρει να γίνει ήρωας στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είδε το είδωλο του να ξεθωριάζει ως ένα βαθμό, όταν έγινε γνωστό πως καταζητείται στη Σουηδία με την κατηγορία του βιασμού γυναίκας στις 14 Αυγούστου, μετά από σεμινάριο και ενός δεύτερου θύματος στις 16 Αυγούστου στη Στοκχόλμη.

Αυτή τη στιγμή διαφεύγει της σύλληψης και βρίσκεται στην Ιορδανία. Δεν προτίθεται να επιστρέψει στη Σουηδία εάν δεν λήξει η δικαστική διένεξη με τις σουηδικές αρχές, γιατί είναι βέβαιο πως θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση του.

Και το τελευταίο πράγμα που θέλει τώρα είναι να μπει φυλακή και να χάσει τη γεύση της επιτυχίας που προσφέρει το τελευταίο του επίτευγμα, αυτό του διασυρμού της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή

No Comment to " Assange: Ο άνθρωπος του Wikileaks "