Ο Αντικαπνιστικός νόμος, ο Όθωνας και η Απλή Αριθμητική

By Balafara Hunter - Tuesday, August 31, 2010 No Comments

Ο Αντικαπνιστικός Νόμος και ο Όθωνας
Η πρώτη φορά στην Ελλάδα που έγινε προσπάθεια για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ήταν το 1856, με το Βασιλικό Διάταγμα "Περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων". (Το διάταγμα το υπογράφει Εν ονόματι του Βασιλέως, η Βασίλισσα Αμαλία).


Η Απλή Αριθμητική και ο Μύθος του τεράστιου οικονομικού κόστους που προκαλούν οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 11.000.000
Το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο είναι 42%, δηλαδή 4.620.000 Έλληνες.
Ο μέσος όρος των τσιγάρων που καπνίζουν ημερησίως (πάλι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο), είναι 23,8 τσιγάρα.
Ο ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Καπνού) στα τσιγάρα αντιστοιχεί στο 67% της λιανικής τιμής.
Αν υπολογίσουμε τη μέση τιμή του πακέτου στα 3 ευρώ, το κράτος θα πρέπει να εισπράττει κάθε χρόνο κάτι παραπάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τους θεριακλήδες.

Σύμφωνα με το www.smokestop.gov.gr "το συντριπτικό οικονομικό κόστος που προκαλούν οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ".

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι οι καπνιστές έχουν προπληρώσει τα έξοδα νοσηλείας τους στο κράτος και περισσεύουν και ρέστα για καραμέλες.

Σε καμία περίπτωση βέβαια με την Απλή Αριθμητική δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τους θανάτους που οφείλονται στο κάπνισμα.

Αλλά αν το κράτος είχε σκοπό να προφυλάξει την υγεία των παθητικών και μη καπνιστών, θα έπρεπε να συμπεριλάβει τα τσιγάρα στις απαγορευμένες ουσίες όπως τα ναρκωτικά και όχι να μαζεύει πρόστιμα.

Στην Ελλάδα όμως το κράτος δρα πάντα εισπρακτικά, όπως για παράδειγμα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αν περάσεις με κόκκινο (ενσυνείδητη πράξη που μπορεί να προκαλέσει θάνατο), δεν σου παίρνουμε το δίπλωμα αλλά σου κάνουμε έκπτωση 50% στο πρόστιμο, αν το πληρώσεις εγκαίρως.

No Comment to " Ο Αντικαπνιστικός νόμος, ο Όθωνας και η Απλή Αριθμητική "