Το File-Sharing κρίθηκε νόμιμο στην Ισπανία

By Balafara Hunter - Tuesday, March 16, 2010 No Comments
Ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες της μουσικής εταιρείας SGAE, να κλείσει ένα ισπανικό site με file-sharing, η εταιρεία εναπόθεσε όλες της τις ελπίδες σε μια επιτυχή, για λογαριασμό της,  δικαστική απόφαση. Το αποτέλεσμα όμως ήταν γι' αυτούς καταστροφικό.

Ο δικαστής αποφάσισε ότι τα μη εμπορικά file-sharing sites και η μη κερδοσκοπική χρήση των δικτύων P2P είναι νόμιμα στην Ισπανία.

Παρά τις πολλές αποφάσεις οι οποίες θεωρούν νόμιμα τα file-sharing sites, εφόσον δεν επωφελούνται άμεσα από παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει πολλές προσπάθειες από δισκογραφικές εταιρείες στην Ισπανία να τα κλείσουν πριν ένα δικαστήριο αποφασίσει τη νομιμότητά τους.

Μία τέτοια περίπτωση αφορά το site elrincondejesus.com με links για το eDonkey.

Ήδη από το Μάιο του περασμένου χρόνου, ο ιδιοκτήτης του site Jesus Guerra έλαβε μια καταγγελία από την SGAE (Sociedad General de Autores y Editores), στην οποία κατηγορούνταν ότι η ιστοσελίδα του καταχράστηκε τα πνευματικά δικαιώματα των μελών της. Στη δίκη που έγινε τον Ιούνιο η SGAE ήλπιζε να καταφέρει με προσωρινή εντολή να κλείσει το elrincondejesus πριν από την τελική απόφαση. Ο Guerra διαμαρτυρήθηκε ότι η τοποθεσία του είναι νόμιμη, δεν έχει καμία διαφήμιση και απλά παρέχει links όπως και κάθε άλλη μηχανή αναζήτησης.

Ο δικαστής Raul N. García Orejudo απέρριψε το αίτημα για το άμεσο κλείσιμο του site, τον Ιούλιο, δηλώνοντας ότι: "στα P2P δίκτυα, που γίνεται απλή ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των χρηστών του Internet, δεν παραβιάζουν, κατ' αρχήν, κανένα δικαίωμα προστατευόμενο από το Δίκαιο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας".

Προκειμένου να εκτιμηθεί αν υπήρξε παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ισπανία, το δικαστήριο έπρεπε να αποφασίσει, εάν τα παρεχόμενα links με έργα προστατευόμενα από το δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν το ίδιο με τα ίδια τα έργα που διατίθενται στο κοινό. Ο δικαστής αποφάσισε ότι ένα index με links και/ή το linking σε υλικό με πνευματικά δικαιώματα δεν είναι το ίδιο με τη διανομή των έργων, και τόνισε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υπάρχει τίποτα που απαγορεύει τη λειτουργία αυτών των sites.

Πριν ανακοινώσει την απόφασή του ο δικαστής εξέτασε επίσης και τα οικονομικά στοιχεία του site. Είπε ότι ο ιστοχώρος δεν ήταν επιχείρηση και ο διαχειριστής του δεν είχε άμεσα ή έμμεσα κέρδη από τη λειτουργία του. Προφανώς το συγκεκριμένο σκεπτικό είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους διαχειριστές παρόμοιων μη κερδοσκοπικών sites.

"Ta P2P δίκτυα είναι απλώς αγωγοί για τη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου, και στη βάση αυτή δεν αντιβαίνουν τα δικαιώματα που προστατεύονται από νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας", δήλωσε.

Ως εκ τούτου, εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί P2P δίκτυα όπως το eDonkey ή το BitTorrent για την απόκτηση υλικού πνευματικής ιδιοκτησίας για μη κερδοσκοπικούς λόγους, η πράξη είναι εντελώς νόμιμη. Η έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι τόσο άσχημη για την SGAE που θεωρείται αναμενόμενο ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης.

Ελπίζουμε σε μια παρόμοια απόφαση για το www.Gamato.info

Πηγή: torrentfreak.com

No Comment to " Το File-Sharing κρίθηκε νόμιμο στην Ισπανία "