Αγγουροσαλάτα επίκαιρη

By Balafara Hunter - Sunday, March 21, 2010 No Comments
Το αγγούρι αναμένεται με την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου να γίνει και επίσημα το εθνικό μας προϊόν. Θα είναι ίσως το μοναδικό παγκοσμίως, εθνικό προϊόν που θα παράγεται αποκλειστικά και μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Χρήσιμο λοιπόν θα είναι να ξέρουμε την ακόλουθη συνταγή από "Το Συναξάριον του Στομάχου" του Μπάμπη Άννινου* (εκδόσεις Περίπλους).

"... Υπάρχουν δε εις πάσαν γλώσσαν γνωμικά πολυάριθμα και ευστοχώτατα περί των διαφόρων φαγητών και της θρεπτικής αξίας εκάστου αυτών, καθώς και προφυλακτικαί συμβουλαί αξιόλογοι, όπως λόγου χάριν η περιεκτικότατη εκείνη περί της τόσον ορεκτικής, αλλά και τόσο δυσπέπτου αγγουροσαλάτας.
Περί αυτής το γνωμικόν διδάσκει ότι πρέπει να λαμβάνωμεν το αγγούριον, να το καθαρίζωμεν, να το κόπτωμεν εις λεπτά τεμάχια, να ρίπτωμεν επ' αυτών το ανάλογον άλλας, έλαιον, όξος και ό,τι χρειάζεται, κατόπιν δε... ν' ανοίξωμεν το παράθυρον και να την πετάμε έξω μαζύ με το πιάτον".


*Σύντομο Βιογραφικό
Ο Μπάμπης Άννινος γεννήθηκε στο Αργοστόλι στις 6 Σεπτεμβρίου του 1852. Από μικρός έδειξε ιδιαίτερη κλίση στα γράμματα. Οι συμμαθητές του τον θέλουν ζωηρό, ευφυή, διασκεδαστικό και ευφυολόγο κάτι που φαίνεται αργότερα και στα κείμενά του. Διάφορες μαρτυρίες αναφέρονται στην ευρυμάθεια του, τις γνώσεις του και την αγάπη του για την λογοτεχνία και την ιστορία.

Το 1870 εργάστηκε ως υπογραμματέας στην Εισαγγελία των Εφετών. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας και ακολούθως στη Ρώμη, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος του Προξενείου για δυο χρόνια. Επέστρεψε στην Αθήνα και άρχισε την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα "Νεολόγος των Αθηνών" το 1878. Το 1885 άρχισε να εκδίδει τη σατυρική εφημερίδα "Το Άστυ". Το 1889 έγινε αρχισυντάκτης στην "Καθημερινή". Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες της εποχής.

Το 1889 η ελληνική κυβέρνηση τον τίμησε με το παράσημο του Σωτήρος για την προσφορά του στα Γράμματα. Υπήρξε ένα από τα πρώτα πέντε ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών.

Το έργο του εκτός από δημοσιογραφικό ήταν επίσης ποιητικό, πεζογραφικό, θεατρικό, δοκιμιακό, ιστορικό και μεταφραστικό. Μερικά έργα του, είναι τα πεζογραφήματα "Εδώ κι εκεί" (1884), "Αττικαι Ημέραι" (1894), τα θεατρικά έργα "Όποιος φυλάει τα ρούχα του" (1899), "Ζητείται υπηρέτης" (1898), το ιστορικό έργο "Τα Ιστορικά Σημειώματα".

"Το Συναξάριον του Στομάχου" είναι από τα εκτενέστερα χιουμοριστικά κείμενα του συγγραφέα.

Πέθανε στις 23 Μαίου 1934, σε ηλικία 82 ετών, αφήνοντας ποικίλο και αξιοσημείωτο έργο.

No Comment to " Αγγουροσαλάτα επίκαιρη "